top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Студенти-екологи - учасники всеукраїнської акції «Стоп фосфати»

Цього року за ініціативи ПрАТ «АК «Київводоканал» відбулась всеукраїнська акція «Стоп фосфати». Метою заходу є привернення уваги до екологічних проблем, що пов`язані з використанням фосфатовмісних мийних засобів та пошук шляхів їх вирішення.



Фосфати містяться майже в усій побутовій хімії, в оселі кожного українця. Ці сполуки дуже небезпечні для здоров’я людини. Вони можуть стати причиною алергії, дерматиту, захворювання нирок, навіть отруєння. Позбутися фосфатів дуже складно. Не допомагає навіть багаторазове полоскання білизни чи посуду під проточною водою. Саме фосфатні сполуки є причиною евторофікації водойм, зокрема, Дніпра, куди вони потрапляють зі стічними водами. 1 грам фосфатів може стати поживним середовищем для 5-10 кг водоростей. Найбільші скиди вод у акваторію Дніпра фосфатовмісних речовин зафіксовано у містах Київ, Дніпро і Запоріжжя (25%).


В рамках цієї акції 29 листопада 2019 року в приміщенні конференц-залу ПрАТ «АК «Київводоканал» було проведено воркшоп "Як зупинити використання фосфатів в Україні", участь у якому взяли студенти ЕК-4-4 Пономаренко Тетяна, Мостова Валерія, Ясінська Валерія, Бордюг Анастасія та доцент кафедри екологічної безпеки та охорони праці Володченкова Наталія.



У роботі воркшопу вирішувалися проблеми загроз, що несуть для довкілля фосфатовмісні сполуки, шляхи вирішення проблеми та розроблено стратегічний план дій та заходів на найближчу перспективу.



Учасники воркшопу з ентузіазмом генерували багато ідей щодо вирішення проблеми. Були пропозиції стосовно законодавчих змін, зокрема, введення акцизного збору на ввезення на територію України фосфатовмісних миючих засобів. Крім заборони фосфатів на законодавчому рівні пропонувалось приділити увагу вдосконаленню роботи очисних споруд, посилення контролю за скидами промислових підприємств, активізація інформаційної кампанію проти використання фосфатів.



Головним результатом воркшопу стало створення ініціативних робочих груп, які будуть продовжувати працювати над втіленням ідей, зібраних спільними зусиллями. Зустрічі таких робочих груп відбуватимуться раз на кілька місяців, і учасники ділитимуться своїми досягненнями та новими пропозиціями.



У багатьох країнах світу використання фосфатів у побутовій хімії заборонено або суттєво скорочено на законодавчому рівні. Але Україна до них не входить. Зовсім недавно Верховна Рада вкотре відмовилася підтримати відповідний законопроект.



42 перегляди0 коментарів
bottom of page