top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Актуальність опанування дисципліни "Безпека життєдіяльності"

Якщо людству вистачає мудрості

розпізнати і запобігти наступну небезпеку,

його чекає прекрасне майбутнє,

якщо ні – неминучий занепад та страждання ...

Декларація Римського клубу

Людина у сучасному світі повинна бути підготовлена до розвитку будь-яких подій, та озброєна знаннями щодо збереження свого життя та здоров’я, а також усвідомлення відповідальності про життя та здоров’я оточення.

Події сьогодення, коли пандемія змінила звичне життя і плани мільйонів людей і людство опинилось під впливом загрози, підкреслюють актуальність вивчення безпеки життєдіяльності здобувачами вищої освіти.

Суспільству необхідний критерій «готовності до безпечної життєдіяльності» як самозахист у майбутньому, що означає вміння діяти за умов специфічних обставин, нестандартних ситуаціях, а також здатність швидко та адекватно реагувати, приймати рішення, прораховувати дії, проявляти необхідні фахові та життєві навички у вирі життєвих подій.

Саме теоретичне опанування дисципліни «Безпека життєдіяльності» у закладах вищої освіти озброює майбутніх фахівців (посадових осіб) необхідними знаннями, які є актуальними в умовах відчутного зростання соціально обумовлених та техногенних надзвичайних ситуацій. «Безпека життєдіяльності», як наукова та учбова дисципліна, пов’язана з закономірностями виникнення та розвитку різноманітних загроз та небезпек та засобами ефективного захисту від них соціуму. В цьому проявляється її соціальна направленість, коли об’єктом та суб’єктом небезпек є безпосередньо соціум, коли відчувається значний негативний вплив на життя людей.



Тож, події останніх тижнів підкреслюють актуальність вивчення дисципліни «Безпека життєдіяльності». Актуальності набуває не тільки засвоєння окремих умінь і навичок під час навчання, а розвиток індивідуальних особливостей з безпекових питань. Основне стратегічне завдання дисципліни є сформувати певний тип мислення – мислення безпечної життєдіяльності.

13 переглядів0 коментарів
bottom of page