top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Наші лабораторні роботи не бувають нудними

Сьогодні екологи 1 курсу плідно попрацювали на лабораторних з дисципліни "Інженерний захист навколишнього середовища".

По-перше, навчились визначати радіус капілярів грунту, якими вода піднімається на його поверхню. Використовували спеціальні скляні трубочки, для яких виготовляли пробки із фільтрувального паперу, щоб грунт із трубочок не висипався. Дехто так старався якнайліпше виконати дослід, що скручені ними пробки не лише взагалі не пропустили воду до грунту, але й потім для їх вилучення з трубок знадобились зусилля кількох людей та використання спецзасобів.

По-друге, студенти змоделювали процеси повного і неповного згоряння палива. Останнє, як відомо, є надзвичайно шкідливим для навколишнього середовища.

Тут робота була кількаетапною. Спершу треба було добути вуглеводень ацетилен, який, власне, і планувалось спалювати.

Для цього використали карбід, при згадці про який багато хлопців почали загадково посміхатися (явно в дитинстві кидали карбід в калюжі, утворюючи феєричні газові фонтанчики з "приємним" ароматом).

Не всім з першого разу вдалось вловити у пробірки цей вертлявий ацетилен, але наполегливість і консультативна допомога колег у вигляді підбадьорливих вигуків зробили свою справу!

Отож, ацетилен захоплено в пробірки, залишилось найцікавіше - зімітувати його повне і неповне спалювання.

Ось тут уже емоціям не було меж. Яскраве горіння з голосним, на всю аудиторію "бабах", чергувалось з ніжним "піііііуу-пііііуу" при неповному спалюванні. А найвидовищнішим було горіння, що супроводжувалось поступовою появою на пробірці нальоту сажі.

Ну і сподіваємось, що наступного разу наші першачки на захисті лабораторної не лише опишуть те, що робили і бачили, але і підтвердять усе це п'ятьмома хімічними реакціями.





11 переглядів0 коментарів
bottom of page