top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Чому бути студентом-екологом в НУХТ - це цікаво?

Я – студент Національного університету харчових технологій факультету біотехнології та екологічного контролю, кафедри екологічної безпеки та охорони праці. Наразі я вже навчаюсь на 3 курсі.



Хочу поділитись з нашими першокурсниками своїми враження про навчання. На 1 курсі ми вивчали такі дисципліни як: Інженерний захист навколишнього середовища, Біологія, Вища математика, Англійська мова, Фізика, Історія і культура України, Біогеохімія, Основи комп’ютерного проектування, Основи ресурсозбереження та раціонального природокористування. Я досі пам’ятаю основи комп’ютерного проектування на якій я отримав своє перше "відмінно" у залікову, Основи ресурсозбереження та раціонального природокористування та лекції зі сталого розвитку. Але найбільше мені запам’яталася лабораторна з дисципліни Інженерний захист навколишнього середовища, а саме методика визначення органолептичних показників води.


Кожна бригада принесла

воду із різних природних водойм. Уже перші дослідження запаху принесли багато несподіванок, і не завжди приємних. Деякі води, на вигляд цілком пристойні, при дослідженні на запах, особливо при 60 градусах, розповсюдили такі аромати, що знадобилось термінове провітрювання приміщення…



Підготовка до визначення смакових якостей води спершу викликала загальне занепокоєння, що потрібно буде пити ось цю принесену, як виявилось, не дуже чисту воду. Але, звичайно ж, цього не сталось і для дослідження чотирьох основних смаків і присмаків були використані кип'ячена вода із різними природними наповнювачами. Утворилась невеличка черга за пробами, причому дехто ставав до неї двічі за особливо смачними порціями води. Наступним етапом було визначення прозорості води класичним способом "за хрестом" та відповідне вимірювання висоти шару води. В одних пробах прозорість становила понад 10 см, а в когось лише якихось 1,3 см.

Для визначення кольоровості спершу навчились виробляти складчасті фільтри, а потім фільмували тривалий, але такий заспокійливий процес фільтрування води повільними, кольоровими крапельками. Ось так поступово ми і дійшли до "екватора" першого семестру першого курсу - виконали рівно половину лабораторних робіт із запланованих. Вчимося далі.

На 2 курсі ми вивчали такі дисципліни як: Біотрансформація органічних речовин, Гідрологія та геологія, Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища, Метеорологія та кліматологія, Органічні сполуки навколишнього середовища, Радіоекологія, Екологія людини, Заповідна справа, Ландшафтна екологія, Ґрунтознавство. В цей період мені згадується предмет Біотрансформація органічних речовин, а саме як ми добували ацетилен і реакція була досить неочікуваною...



Також згадується дисципліна Методи вимірювання параметрів навколишнього середовища» де ми закінчили проведення серії лабораторних робіт з ідентифікації катіонів напівмікро- та краплинними методами за кислотно-основною класифікацією визначення катіонів. Визначали катіони важких металів: Cu, Cd, Co, Hg, Ni, застосовуючи відповідні групові, специфічні та селективні реагенти. Ми тоді були вражені цими кольоровими реакціями на катіони важких металів.

Як бачите, навіть з самих назв предметів можна зробити висновки, що до третього курсу є можливість засвоїти широке коло екологічних знань.

А попереду, я сподіваюсь - буде ще цікавіше.


Станіслав Усенко, ЕК-3-4.

45 переглядів0 коментарів
bottom of page