top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Моніторинг, звітність та верифікація викидів парникових газів - обговорюємо перспективи закону

20 листопада на платформі Міжнародного форуму для сталого розвитку бізнесу відбулось спільне засідання Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України, громадської ради Мінекоенерго, експертів та аудиторів.




Дуже динамічна і цікава дискусія по законопроекту «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів» , і головне, про плани його реалізації.

В засіданні прийняли участь представники Мінекоенерго, Кабміну, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, бізнесу та громадськості, експерти, представники ВНЗ, серед яких були доценти кафедри Оксана Ничик та Ольга Тогачинська.



Незважаючи, що роботи над розроблянням нормативно-правових актів триває вже декілька років, виникають певні питання по подальшому врегулюванню системи моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) та деяких елементів СТВ.



Отже, очкуємо прийняття законопроекту до кінця грудня, далі через 6 місяців – постанов Кабміну та інших актів права, необхідних для впровадження МЗВ. Окремим питанням постала необхідність прийняття на національному рівні оновлених міжнародних стандартів по системах управління парниковими газами (ПГ) та маркування карбонового сліду, на які має бути відповідне посилання в актах права.



З початку 2021 року має запрацювати система моніторингу (підприємства повинні мати на цей момент вже затверджені плани) і з 2022 почнеться верифікація звітності по ПГ. На цей момент повинні бути впроваджені і акти права, і стандарти, а також функціонувати акредитовані органи верифікації звітів про викиди ПГ.

Учасники дискусії мали можливість задати запитання представникам органів влади та експертам. Круглий стіл у такому складі був гарним майданчиком для зустрічі з потенційними роботодавцями, думка яких стосовно складових комплексу освітніх програм кафедри є надважливою.


17 переглядів0 коментарів
bottom of page