top of page
SWD-2011-06-20-164729-201-1920x1280.jpg

Які продукти можна вважати екологічно безпечними? Лекція від стейкхолдера

Сьогодні для студентів-екологів провела гостьову лекцію з дисципліни «Екологія харчових виробництв» Ніна Кільдій - керівник відділу тестувань Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ». Зараз безпечності та якості харчових продуктів приділяється все більша увага, а центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» безпосередньо займається проведенням таких досліджень.


Ніна Кільдій розповіла про найбільш поширені способи фальсифікації харчових продуктів. Наприклад, при дослідженні якості вершкового масла, що продається на ринках України, з 29 перевірених марок вершкового масла лише 9 виявилися справжнім вершковим маслом, а 20 зразків – фальсифікатом. Щоб дослідження було максимально достовірним, масло купували в різних регіонах країни і за зовсім різною ціною. Щодо вартості та якості, то для вершкового масла простежується чітка тенденція: чим воно дешевше, тим більша ймовірність купити фальсифікат, - наголосила пані Ніна.


За законодавством України додавати будь-які жири, крім молочного, у вершкове масло не можна. Якщо продукт випускається з іншими жирами, це вже спред або маргарин. До того ж правдива інформація про склад – однa з ключових вимог законодавства щодо маркування харчової продукції.



Ніна Кільдій розповіла також про перевірку якості м’ясних консервів, оливкової олії, кисломолочного сиру, меду, червоної ікри, кондитерських виробів і навіть біологічно активних добавок на прикладі препаратів для очей з чорницею. Пані Ніна професійно та вичерпно відповіла на всі запитання як студентів, так і присутніх викладачів кафедри. Дуже приємно, коли наші випускники, а Ніна Кільдій отримала освіту еколога в НУХТ, є такими відкритими до спілкування та завжди готові поділитися знаннями та досвідом з нинішніми студентами.


Дякуємо пані Ніні за чудову лекцію та з нетерпінням чекаємо нових зустрічей!



5 переглядів0 коментарів
bottom of page